Passzívház és a szex

Egy passzívházban a férfiak tovább bírják, a nőknek pedig jobban esik.
Günter Lang, az Osztrák Passzívház Szövetség ügyvezetője érdekes perspektívából közelítette meg a passzívházak magas komfortszintjének előnyeit a II. Magyar Passzívház Konferencián tartott előadásában.


Feltette a kérdést a férfiaknak, miszerint miről is van igazából szó egy passzívházban? Az energiahatékonyságról? Hisz az energiahatékony építészet vezető szabványa a passzívház szabvány. Egy passzívház fűtési energiaszükséglete 80-90%-kal kevesebb, mint egy hagyományos és 60-75%-kal kevesebb, mint egy alacsony energiaszintű házé. Viszont tényleg csak az energiahatékonyságról lenne szó?

Leszögezte, hogy itt is, mint ahogy mindenhol az életben, valójában a szexről van leginkább szó. Férfiasan bevallotta, hogy egyszer már vele is előfordult. Vele is előfordult, hogy -igaz csak egy hajszállal-, de a csúcspont előtt kifogyott a szuszból és nem sikerült neki. Feltette azonban a kérdést, hogy ez csak egyedül és kizárólag rajta múlott?

Hálószobákban végzett CO2-szint mérések azt mutatják, hogy két személy bent tartózkodása esetén, csukott ablak mellett a CO2-koncentráció rövid idő alatt a megengedett határérték duplájára is növekedhet. A magas CO2-szint levertséghez, fáradékonysághoz, fejfájáshoz vagy akár a fent említett teljesítménycsökkenéshez is vezethet.

A passzívházak elengedhetetlen tartozéka a hővisszanyerővel ellátott légkomfort szellőztető rendszer, mely folyamatosan gondoskodik az elhasznált levegő elszívásáról, a friss levegő utánpótlásáról, a CO2-szint így mindig a higiéniailag megfelelő tartományban marad.

Egy passzívházban mindig garantált az egészséges alvás, és az aktívabb tevékenységeket is több szusszal bírja az ember. Günter Lang végezetül felhívta a figyelmet, hogy ennek csak egy hátulütője van, mégpedig az, hogy akkor a férfiaknak több kifogása már nem marad!


Günter Lang előadás közben
Fotó: Gabula András


Megengedhető CO2-mérték

Max von Pettenkofer már az 1800-as évek második felében megállapította, hogy 1.000 ppm CO2-szint fölött már szellőztetni szükséges.

1.000 ppm megfelel 0,1 térfogatszázaléknak.

A szellőztetés higiéniai határértékét ma 1.500 ppm-ben határozták meg.