PHPP

Milyen biztonsággal tervezhető egy passzívház?

Passzívházak tervezéséhez a PHI kiadott egy, az EN 832 európai energiamérleg eljáráson alapuló, Microsoft Excel alatt futó tervezési segédletet (PHPP 2007). Ennek segítségével a tervező relatív egyszerű módon minden szükséges számítást elvégezhet, letesztelheti a felmerülő alternatívákat. A több mint 200 passzívházban elvégzett mérés igazolta, hogy általános körülmények között a PHPP-ben előzetesen kiszámolt hőszükséglet a későbbi ténylegesen fellépő fogyasztással messzemenően megegyezik.
A minőségbiztosítás egyik eszköze lehet a "Minőségvizsgált passzívház" minősítés elvégeztetése a Passzívház Intézetnél (németül Passivhaus Institut, röviden PHI). A passzívház tervező csomag (PHPP) számítása alapján a Passzívház Intézet fölülvizsgálja az épülettervet. A minősítés eredményes légtömörségteszt elvégzése után kerül kiállításra.

Hol van a PHPP felhasználhatóságának a határa?
A PHPP hőterhelési modellje használható a passzívháznál magasabb specifikus hőterheléssel rendelkező épületek esetében is?

A hőterhelés meghatározásának az eljárását Carsten Bisanz dolgozta ki alacsony energiaszintű házak és passzívházak számára. Ezért a 15 kWh/(m²év)-nél magasabb hőszükséglettel rendelkező alacsony energiaszintű házak esetében sem szolgálhat rosszabb eredménnyel, mint a passzívházaknál. Mindenesetre: garancia nincs, mivel a hőterhelési eljárás jelenleg még a kipróbálás fázisában van (ez minden szabványra érvényes), mindenesetre ez idáig nagyon jó tapasztalatokkal: A PHI által kísért CEPHEUS projektekben a gyakorlatban fellépő hőterhelés mindig kisebb vagy megegyező volt a tervezésnél kiszámolt értékhez képest.
Egy kismértékű utólagos teljesítménynövelés az alacsony energiaszintű épületeknél a legtöbbször nem jelent különösebb problémát. Ez relativizálja a rizikó mértékét. Csak akkor marad szűk játéktér, ha a fűtési teljesítmény kizárólag a levegővel kerül bevitelre.

Forrás: Passivhaus Institut