Megengedhetünk-e magunknak passzívháznál rosszabb épületet?

Az emberiségnek már csak 10 éve maradt

2007 februárjában az Egyesült Nemzetek klímatanácsa a negyedik IPCC-jelentéssel (Intergovernmental Panel on Climate Change) felkavarta a világ nyilvánosságát. A klímaváltozás sokkal gyorsabban és dramatikusabban játszódik le, mint ahogy azt a kutatók többsége eddig feltételezte. Az aktuális előrejelzés évszázadunk végéig 6,3 fokos hőmérsékletemelkedést prognosztizál, ami az emberiség számára beláthatatlan következményekkel jár. A 2.500 szakértő evvel szemben annak látja szükségszerűségét, hogy a hőmérsékletemelkedés maximum 2 fokra korlátozódjon. Ezen határ fölött a klímaváltozás szabályozhatatlan dinamikát ér el. Annak érdekében, hogy ez a határ ne kerüljön átlépésre, 2050-ig az emisszió 80%-os csökkentésére lenne szükség. Ezen radikális trendfordulat eléréséhez maximálisan 10 év áll rendelkezésünkre.

Az épületek nagyon hosszú távú javak és invesztíciók, s fűtésük, meleg vízzel való ellátásuk és hűtésük felelős a CO2-emisszió 35%-áért. A ma épített vagy felújított épületek nagyátlagban csak 40 év múlva, azaz 2050 táján lesznek legközelebb szanálva, újra felújítva. Ezen kívül az egy főre jutó alapterület-szükséglet évente egy négyzetméterrel nő, amely mellett az eddigi és a jelenlegi, a fűtési energiaszükséglet mérséklésére vonatkozó óvatos szabályzás összességében nem jár megtakarítással. Reálisan szemlélve legfeljebb a növekedés megállítását várhatjuk tőle.

Csakis az energiahatékonyság jelentős javításának azonnali bevezetése segíti a szükséges energiafordulat elérését. A passzívház szabvány -, melynek alkalmazása új házak építése esetén a hagyományosan épített házakkal szemben 80%-os, meglévő régi építésű házak passzívház szabványra történő felújítása esetében pedig 95%-os energiafelhasználás- és CO2-emisszió-csökkenést eredményez- az EGYEDÜLI esély a trendfordulat megteremtésére.

Ha célunk az, hogy az emberiség ennek az évszázadnak a végén még egy élhető bolygót találjon itt a Földön, akkor mostantól a passzívháznál rosszabb építési szabványt egyszerűen nem engedhetünk meg magunknak!

Az energiahatékonyság a legjelentősebb energiahordozó

Az energiapolitikában jelenleg még semmilyen tartós trendfordulat nem ismerhető fel. Nem csak amiatt, hogy az ellátás biztosítására a diverzifikálás jegyében újabb gázvezeték építése került előtérbe, ami a valóságban csak az emisszió további fokozásához és a fosszilis energiahordozóktól való további függőséghez vezet. A biomassza felé történő nyitás, mely Ausztriában 2010-ig a biomassza-felhasználás megduplázásával számol, sem tűnik realisztikus megoldásnak, mivel a meglévő hasznosító készülékekhez már ma importálni kell a nyersanyagot.

Az erdészek és a WWF is óv a faállomány nagymértékű elégetésétől, ami rövid idő alatt a megújuló nyersanyag túlhasznosításához vezethet, az értékteremtés hatásfokának lerontás mellett. A mezőgazdaság energianövényekre történő nagymértékű átállítása és intenzív használata nem eredményez tartós megoldást, amit a mexikói "tortilla-demo" is mutat, ahol az alap élelmiszernek számító kukorica ára ennek következtében a duplájára emelkedett.

Csak az energiahatékonyság erőteljes előtérbe helyezése teheti lehetővé a megújuló energiaforrásokra támaszkodó tartós és 100%-os ellátás biztosítását. Ezen okból kifolyólag sem engedhetünk meg magunknak mostantól a passzívháznál rosszabb építési szabványt!

Gazdasági szempont

A világbank egykori vezető közgazdászának Sir Nicholas Sternnek a 700 oldalas jelentése a klímaváltozás gazdasági szempontjairól további érvekkel szolgál arról, hogy a klímaváltozás katasztrofális kihatásai, a várhatóan okozott kár költségének töredékéért, a globális bruttó szociális termék mintegy egy százalékának megfelelő összegért elkerülhető lenne. Ha a továbbiakban nem teszünk semmit a klímaváltozás ellen, akkor a világ az újkori történelem legnehezebb recesszióját fogja megélni, ami mintegy 7 billió dollárral több költséget fog kitenni, mint a két világháború együttvéve, a Föld jelentős része lakhatatlanná, emberek milliói pedig menekültté válnak. Jelenleg még módunkban áll egy eltökélt globális akció- és beruházási programmal ezen
költségeket drasztikusan csökkenteni.

Az ingatlankereskedők perspektívájából a passzívház nyújtja a legmagasabb értékteremtést, ami az EU-lakászöldkártya általánossá válásával a jövőben tovább fog emelkedni. A vásárlórétegekben az épületek energetikai besorolásának a fontossága hamar tudatosodik és emiatt a hagyományos épületek már három éven belül jelentősen veszítenek értékükből, és pótlólagos, az energetikai szintet javító beruházás nélkül láthatólag nehezen lesznek értékesíthetők, bérbe adhatók.

A lakástulajdonos szempontjából a passzívház minőség nem csak az elérhető legalacsonyabb
energiaköltséget jelenti, hanem egyben egy középtávon kiszámítható és kifizethető energiaköltséget is.

Pusztán gazdasági megfontolásból sem engedhetünk meg magunknak mostantól a passzívháznál rosszabb építési szabványt!

Ki ne lakna szívesen kényelmes, komfortos és egészséges környezetben?

Ki ne vágyna kényelemre és jó közérzetre? Lifestyle és wellness magas rangot képvisel mai
világunkban. De mi elengedhetetlen az igazi lifestylehoz, a nemes burkolat, a high-tech elektronika vagy a képek a falon? Elég-e ez, ha hagyományos házunkban a friss levegő biztosításához minden második órában -éjszaka is- kereszthuzatot kell csináljunk, mialatt kényszerűen otthonunkba engedjük az utca zaját, a port, a virágpolleneket és a kormot?

A passzívház ezzel szemben folyamatosan friss levegőt biztosít az imént említett mellékhatások nélkül. A passzívházak lakóinak számtalan visszajelzése, mely különösen a "passzívház napján" minden évben a lakók lelkesedését tükrözi vissza, úgyszintén, mint az objektum-adatbázisban dokumentált vélemények alátámasztják a passzívházak előnyös mivoltát.

Környezetgyógyászok és szakemberek között időközben nem vitatottak a passzívház szabvány egészségügyi előnyei:

- Csökkentetett porterhelés a lakóterekben
- Nincs poratka és penész a túl magas nedvességtartalom elkerülése által
- Nincs fűtés okozta finompor-kibocsátás
- Pollenszűrő használata jelentősen tehermentesíti az allergiában szenvedőket
- Csökkentett károsanyag-kibocsátás a lakóterekben, legtöbbször mérési határ alatti értékkel
- A nyugodt alvásnak köszönhetően szívritmuszavarok csökkenése

Ez a lakó- és munkahelyi egészségmegőrzés egy nagyon lényeges hozzájárulást jelent a
betegségmegelőzésben és ezáltal az egészségügyet is tehermentesíti.

Pusztán egészségügyi megfontolásból sem engedhetünk meg magunknak mostantól a passzívháznál rosszabb építési szabványt!

Részlet Günter Langnak, az Osztrák Passzívház Szövetség ügyvezetőjének a
11. Nemzetközi Passzívház Konferencián 2007. áprilisában elhangzott előadásából.


Szerző: Günter Lang, IG Passivhaus Österreich, www.igpassivhaus.at
Fordítás: Debreczy Zoltán, Passzívház Akadémia Kft., www.passzivhaz-akademia.hu